Kamermeerderheid voor schaliegas, maar geen publiek draagvlak

Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer gediscussieerd over het rijksonderzoek naar de risico’s van schaliegas en steenkoolgas. Ons standpunt over dit onderzoek is hier te lezen. Het belang van deze discussie wordt onderstreept door de berichten in de media vandaag over de meerderheid voor het boren naar schaliegas die in de Kamer is ontstaan door de draai van de PvdA. Stichting Schaliegasvrij Nederland is van mening dat àls “veilig en schoon” schaliegas winnen al mogelijk is, het zo duur wordt dat het niet langer rendabel is, maar dat schaliegas exploitatie in ieder geval niet verenigbaar is met de internationaal afgesproken klimaatdoelstellingen waaraan ook Nederland zich verbonden heeft. Nederland bungelt nog steeds onderaan de ranglijsten wat betreft het behalen van doelstellingen voor duurzame energie – inzetten op schaliegas zal leiden tot nog meer vertraging en uitstel in het behalen deze doelstellingen.

Voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer organiseert Milieudefensie samen met de bewonersorganisaties die samen Schaliegasvrij Nederland vormen een manifestatie tegen schaliegas op het Plein (15:25 tot 15:50). Daarna (16:00 tot 20:00) is er gelegenheid om het debat te volgen vanaf de publieke tribune (identificatie meenemen!) of via de livestream.

Wij roepen iedereen op die tegen schaliegas is, iedereen die staat voor duurzame energie, voor ons mooie Nederlandse landschap, en voor schone lucht, om naar Den Haag te komen en samen met ons een vuist te maken tegen schaliegas. Voor wie niet is staat is om langs te komen: laat je stem horen via de sociale media, en gebruik op Twitter de hashtag #stopschaliegas.