Felle protesten in Engeland tegen schaliegas

De protesten tegen schaliegas en fracking in Engeland breiden zich uit. Honderden activisten gingen door mBusBalcombeet hun blokkade van de boorlocatie bij het plaatsje Balcombe in zuidwest Engeland. Ondertussen werd ook het hoofdkantoor van schaliegasbedrijf Cuadrilla in Lichfield geblokkeerd, evenals het kantoor van de public relations firma van Cuadrilla, Bell Pottinger. Ook het huis van een conservatief parlementslid, Lord Howell, die had beweerd dat in het ‘desolate’ noorden van Engeland fracking wel kon, was het doelwit van acties (onder andere in het Schotse natuurpark Galloway zijn plannen voor schaliegasboringen).Honderden demonstranten deden aan de acties mee volgens The Guardian, het protest kamp onder de titel ‘Reclaim the Power’ bij Balcombe trekt inmiddels meer dan duizend bezoekers. Bij de protesten werden tientallen actievoerders opgepakt na hardhandige politie-acties, ondermeer parlementarier Caroline Lucas. Het anti-fracking kamp bij Balcombe is vorige week ook bezocht door Nederlandse actievoerders, en Groen-Links parlementslid Liesbeth van Tongeren.

De Britse regering probeert met belastingvoordelen de exploratie naar schaliegas te bevorderen en de Britse energie minister Michael Fallon heeft zich – in niet al te gelukkige bewoordingen – voorstander getoond van schaliegas.