95 schaliegasvrije gemeenten – 7 schaliegasvrije provincies – 63 000ste handtekening petitie

Schaliegasvrij29102013Er zijn nu zeven provincies die hebben laten weten de winning van schaliegas naf te wijzen. De provincies Limburg, Friesland, Overijssel, Brabant en Noord-Holland hebben izich gevoegd bij Gelderland en Flevoland.

Het aantal schaliegasvrije gemeenten neemt de laatste weken ook snel toe. De meest recente zijn de gemeenten Schoonhoven, Eindhoven, Doesburg, Dongen, Weststellingwerf, Woerden, Waalre, Oost Gelre, Oude IJssel,  Dongeradeel, Westerveld, Eijsden-Margraten, Zundert en Aalburg. Dank voor de vele alerte gemeente- en provinciebestuurdersbestuurders!

Het besluit van Minister Kamp om zelf maar naar geschikte locaties voor schaliegasboringen te zoeken is geen reden tot gerustheid, het is geen afstel van schaliegasboringen. Minister Kamp blijkt ook buiten de gebieden waarvoor nu vergunningen zijn afgegeven te zoeken naar proefboorlocaties.

Voor de petitie tegen schaliegas van Milieudefensie hebben al meer dan 63 000 mensen getekend.  Ook worden steeds meer lokale groepen tegen schaliegas opgericht, behalve de groepen waaruit Schaliegasvrij Nederland is ontstaan. Naast Schaliegasvrij Haaren, Boxtel, Noordoostpolder zijn er initiatieven gemeld uit Udenhout, Oisterwijk, Steenbergen, Haastrecht.