Helpt schaliegas ons als het Groningse gas op is?

grafiekHerberDeJagerHet belangrijkste argument voor schaliegaswinning is, dat het Groningse gas ooit opraakt en dat we dan schaliegas nodig hebben. Klopt dat? Het klopt inderdaad dat het Groningse gas snel opraakt.  Zeker met het tempo waarop we het gas er nu door jassen, ten koste van de huizen van de Groningers, die stukje bij beetje uit elkaar gerammeld worden door aardbevingen. Dat alleen al is volgens Staatstoezicht op de Mijnen een goede reden om het rustig aan te doen met de uitverkoop van dit gasveld. Maar gaat schaliegas ons dan helpen om ons energieprobleem op te lossen? Nee.

Zie hier een grafiek uit een lezing die professor Rien Herber uit Groningen, geoloog en energiespecialist, tijdens een symposium van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen liet zien. Het laat de gasproductie en gasconsumptie in Nederland zien in miljarden kubieke meters (BCM). Het laat ook de gasproductie zien, als we erin slagen 1000 productieve schaliegasputten te boren. Het is dat kleine rode streepje rechtsonder in de grafiek, slechts een druppel op de gloeiende plaat als we het met het Nederlandse gasverbruik van 40-50 miljard kubieke meter vergelijken, en dan hebben we het nog niet eens over de export van gas (NB de grafiek is bewerkt om de grafische kwaliteit te verbeteren)

Die 1000 schaliegasputten vereisen een investering van minimaal 10 miljard euro. Dat geld kunnen we veel beter aan duurzame energiebronnen uitgeven, die langer meegaan. Je zou natuurlijk meer putten kunnen boren, maar dan neemt de opbrengst niet evenredig toe. De andere putten zijn namelijk al op de beste plaatsen geboord. En de milieuproblemen nemen juist wel sterker toe – meer boringen dichtbij woonwijken, meer boringen in natuurgebieden.