Aflaat voor schaliegas?

Minister Kamp liet gisteren op een bijeenkomst in Doetinchem weten dat ‘als er in een gebied schaliegas wordt gewonnen er in dit wingebied iets tegenover moet staan’.Treasure-Chest

 

In de Rooms-Katholieke kerk was er vroeger een regeling waarmee je na ieder soort zonde je ziel weer kon vrijkopen. Je gaf dan geld voor een ‘aflaat’ aan de priester, die de goudstukken richting Onze Lieve Heer omhoog gooide, en vervolgens alles wat Hij kennelijk niet de moeite vond om op te vangen, van de kerkvloer weer opraapte. Naar verluid is de regeling wegens fraudegevoeligheid geschrapt.

Maar nu? Hoeveel aflaat gaat Henk Kamp tariferen voor de milieuzonde die schaliegaswinning is? Wie gaat de aflaat in ontvangst nemen: de gemeentes, de omwonende burgers, de bierbrouwers, de campinghouders, de vrachtverkeersslachtoffers? Hoe wordt dit inkomen fiscaal behandeld? Moet de wetgeving nog worden aangepast om te zorgen dat deze aflaat niet als omkoping moet worden aangemerkt? Loopt de betaling ook nog door als de schalieput na vier jaar leeg is, of moet het gemeentelijk zwembad dan weer gesloten  worden? Of wordt het een regeling zoals in Groningen, waar je je huis opofferen mag voor het landsbelang?

Wij zijn zeer benieuwd…