“Fracken doen we al 40 jaar” – klopt dat?

fracjobJa en nee. Ja als je van woordspelletjes houdt, nee als je eerlijk bent. Er een namelijk een groot verschil tussen fracken voor schaliegas en fracken voor gewone gas- en olieboringen wat tot nu in Nederland toegepast is. Fracken voor conventionele gasboringen is bescheiden vergeleken bij het geweld en de hoeveelheden water, zand en chemische stoffen die er nodig zijn voor een schaliegasboring. En verder gaat het om heel veel meer boorputten.

De eerste frack in de Verenigde Staten werd uitgevoerd in 1947, met 3800 liter water, een druk van 50 bar en een vliegtuigmotor uit de 2e Wereldoorlog als pomp. In 1997 voerde Mitchell Energy de eerste fracks uit die lijken op wat er tegenwoordig gebruikelijk is voor schaliegas: zo’n 3 miljoen liter water en 180 000 ton zand.

Met de tegenwoordige horizontale boringen gaat het om hoeveelheden water die nog groter zijn: tot 20 miljoen liter, 1,2 miljoen ton zand en 1000 bar druk. En dat niet bij een enkele boring, maar met honderden of duizenden boringen! Dat is een heel ander verhaal dan het ‘stimuleren’ van oude gewone gasputten. Alleen al de aanvoer van het water vereist zo’n 500 flinke tankwagens water en 35 vrachtwagens zand per frack.

En is er in die veertig jaar nooit grondwater verontreinigd bij het fracken van conventionele gasboringen? Tja. Dat blijkt eigenlijk nog nooit onderzocht te zijn in Nederland.