Een zwarte dag

Today is a dark day for people, the environment and the climate’ volgens europarlementarier Grace Murray van de Groenen. De Europese Commissie liet liever de oren hangen naar de machtige lobby van olie, gas en chemische industrie dan naar het gekozen parlement van de Europese Unie. Het Europarlement was in meerderheid voor regulering van schaliegas in Europa, onder andere door een verplichting voor een milieu-effect rapportage. barosso

Helaas heeft de Europese commissie voor de meest minimale bescherming van bevolking, milieu en klimaat gekozen. Men komt niet veel verder dan vage aanbevelingen en vrijwillige richtlijnen. Zelfs natuurgebieden worden niet gevrijwaard van fracking. In het document wat de commissie nu gepubliceerd heeft, zijn zelfs inspecties en sancties op naleving van regels al te veel: hieronder tekst die uit een eerdere versie van het document verwijderd is:

Inspections and sanctions – Member States should ensure that the competent authorities organise inspections with the purpose of checking the operational and environmental performance of installations. In case of non- compliance, Member States should provide for effective, dissuasive and proportionate sanctions.

Wij zijn tegen de winning van schaliegas. Maar als het er toch van komt, dan alleen onder strikte voorwaarden, die burgers en milieu beschermen zodat we niet opgezadeld worden met Groningse toestanden. Duidelijke regels vanuit Brussel hadden daarbij een steun in de rug kunnen zijn, en een basis voor vertrouwen tussen industrie en burger. Maar het is weer helemaal duidelijk. Europa is er niet voor u als burger, maar voor de belangen van machtige financiƫle lobbies. Een zwarte dag ook voor de democratie.