Amerikaanse gasprijs in twee maanden verdubbeld – boven $8

De Amerikaanse gasprijs is binnen twee maanden meer dan verdubbeld – van minder dan $ 4 naar meer dan $ 8. Dit ondanks ‘game changer’ schaliegas. Ongetwijfeld is dat mede te danken aan de koude winter in de Verenigde Staten, maar dat kan niet de enige verklaring zijn voor een dergelijke sprong in de prijs, die de laatste jaren niet meer voorgekomen was. Waarschijnlijk speelt ook mee dat de productie van schaliegas in een aantal gasvelden terug loopt doordat de velden uitgeput raken. De gasprijs is al langer aan het stijgen. Alleen in het grote Marcellus shale gasveld en het kleinere Eagle Ford veld is nog een duidelijke toename van de productie volgens het Amerikaanse Energie agentschap EIA.  Energie-intensieve bedrijven die hun productie naar de VS willen verplaatsen kunnen beter nog even de kat uit de boom kijken.  Schaliegas lijkt geen ‘game changer’ meer, maar ‘game over’ komt in zicht.

EIAproduction