Borrelpraat NAVO-chef Rasmussen.

Eergisteren beschuldigde NAVO secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen de tegenstanders van schaliegas ervan, te zijn geinfiltreerd door de Russen om Europa afhankelijk te houden van Russisch gas. Zonder daarvoor bewijzen te noemen. We kunnen daar kort over zijn: nonsens. Laten we hopen dat de NAVO zich in andere zaken wel op feiten baseert, inplaats van op duistere geruchten. We hebben nog nooit een roebel gezien als dank voor ons werk, en voor zover we weten is daar ook elders in Europa geen sprake van. Het helpt het democratische debat over schaliegas niet vooruit, als burgers van hogerhand belasterd worden vanwege hun zorgen over hun leefmilieu.

Als Europa onafhankelijk wil worden van Russisch gas, dan moeten we meer inzetten op duurzame energie en slimme energiebesparing, inplaats van gigantische bedragen te investeren in schaliegasvoorraden die slechts een paar jaar meegaan. Samen met een aantal andere Europese zuster-organisaties en milieu-organisaties hebben we een open brief aan de secretaris-generaal ondertekend, de tekst kunt u hier vinden.