Schaliegas in Polen geen succes

Ondanks tientallen gefrackte boorputten in Polen, zijn er nauwelijks putten bij die commercieel interessante hoeveelden gas opleveren. Op 17 september kondigde het bedrijf 3Legs aan zich uit Polen terug te trekken vanwege de teleurstellende resultaten.

flame of hope campaignDat is inmiddels het vierde bedrijf dat in het Poolse stof bijt. 3Legs werd voorgegaan door Exxon Mobile, Talisman Energy en Marathon Oil. Zelfs belastingvoordelen, een reclamecampagne  en versoepeling van de milieuwetgeving die de Poolse regering de frackers aanbood helpen niet. De opbrengst is gewoon te laag, hoewel die Рnet als in veel andere landen Рeerder veel te hoog werd voorgesteld.

Voor de Polen is schaliegas geen game changer. Goede raad voor de Poolse premier Tusk als hij straks voorzitter van de Europese raad wordt: gok niet op schaliegas, ga voor duurzaam als je onafhankelijk wilt worden van Russisch importgas.