Gasverslaafd Nederland

krantenartikel-aardbeving-1986Het is diep bedroevend dat ondanks grote schade aan zeer veel Groningse huizen en alle persoonlijke ellende die daar bij hoort, de Haagse politiek zoveel moeite heeft om hier besluiten over te nemen. Het zou toch duidelijk moeten zijn. Veiligheid in je huis, de plaats waar je woont, is voor iedereen belangrijk. Dat zou voor moeten gaan op de winsten van Shell en Exxon en een snelle leegverkoop van onze bodem ten behoeve van de staatskas. Iedere Nederland zou solidair moeten zijn met de Groningers. Waarom moet je in Den Haag tijdens het gasdebat van 12 februari daarover een hele dag debatteren tot in de late uurtjes en dan vervolgens nauwelijks iets doen aan het probleem?

Helaas, zo werkt het in Nederland. In Nederland bepaalt een ondoorzichtige kongsi van olie- en gasbedrijven, politici, ambtenaren op Economische Zaken, een staatsonderneming als EBN, een niet zo heel erg onafhankelijke toezichthouder en vakspecialisten met oogkleppen op al vele jaren lang dat we gewoon doorgaan met plunderen van de bodem. Ook als uw huis stukje bij beetje uit elkaar gerammeld wordt. In het geval van de aardbevingen in Groningen sliep de politiek vele jaren lang, totdat in 2012 de schade wel erg in het oog begon te springen.

Er zijn duizend goede redenen om zuinig te zijn met gas. Toch doen we dat niet. In de straat naast de Tweede Kamer staan alle winkeldeuren midden in de winter wagenwijd open, alsof het gas niet op kan. Nederland loopt ver achter met duurzame energie. Hoewel de aardbevingen al sinds de negentiger jaren voortdurend in sterkte en aantal toenemen, bleef men Groningers vooral zien als lastige klagers in een ver wingewest en sommige met gas verwende randstedelingen doen dat nog steeds. Dat is het gedrag van gasjunk Nederland, die desnoods steelt van zijn eigen kinderen om aan gas te komen.

Als het Groningse gas op is gaan we wel weer met schaliegas aan de slag. Dan zijn er weer andere wingewesten: Brabant, Gelderand, Overijssel. Dat wordt ondersteund door een draconische mijnwet, waarin aansprakelijkheid slecht geregeld is, en waarin zo snel mogelijk uitverkopen van onze bodemschatten voorrang krijgt boven alles. Ja, schaliegas, dat is echt veilig hoor, het toezicht in Nederland is zo goed, je kunt ons echt vertrouwen.  Word wakker!