Terschelling bedreigd door gasboringen

terschellingVandaag (14/2) verscheen in Trouw het bericht dat er plannen zijn voor gasboringen op het Waddeneiland Terschelling, een Natura-2000 gebied en een gebied wat bovendien op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het gaat om vijf boringen, waarvan drie op het eiland en twee in de Noordzee. Het gaat om het bedrijf Tulip Oil wat van het ministerie van Economische Zaken een vergunning heeft gekregen.

Het lijkt misschien onbegrijpelijk dat dit kan in een van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland. Maar hetzelfde ministerie van Economische Zaken dat de boorvergunningen afgeeft, heeft tegenwoordig ook het natuurbehoud onder zijn hoede. Het is duidelijk dat op dit ministerie de natuur volledig ondergeschikt gemaakt wordt aan de belangen van de fossiele brandstofindustrie. Daar past maar één antwoord op: verzet.

Volgens het bericht in Trouw speelt ook milieugoeroe Wouter van Dieren, die door Tulip Oil ingehuurd was om de eilanders en het boorbedrijf op één lijn te krijgen, een twijfelachtige rol. Diens milieuadviesbureau IMSA zijn we ook als eens tegengekomen toen ze voor EBN onderzoek deden hoe de maatschappelijke aanvaarbaarheid van schaliegas verbeterd kon worden.