Albanees dorp getroffen door modderfonteinen en gasexplosies

2015-04-02-Bankers-Petroleum-gas-CO2-mud-errupts-from-500-metres-deep-200-people-evacuated-from-Albania-villageIn het dorpje Albanese dorp Fier brak de hel los toen plotselling overal modder en gas uit de grond opborrelde, soms gepaard met metershoge fonteinen van modder. Wegen en akkers raakten bedekt met een laag moder, 70 huizen werden beschadigd en de angstige inwoners moesten geƫvacueerd worden.

De Canadese oliemaatschappij Bankers, die er in de buurt aan het boren is, ontkende aanvankelijk ieder verband met hun activiteiten. Die bestaan uit oliewinning door stoominjectie op dieptes tussen 500 en 1500 meter, uit een reservoir wat waarschijnlijk al onder hoge druk stond. Onder druk van het lokale bestuur is men vervolgens toch aan een opruim-operatie begonnen.

Dit laat zien hoe het mis kan gaan, als de cowboys onder de olie- en gasboorders de vrije hand krijgen, bij zwak bestuur. Overigens heeft een dochtermaatschappij van Bankers, BNK Petroleum, in 2012 een vergunning aangevraagd voor schaliegasboringen in Midden-Nederland.

Het is ook heel raar dat deze ramp niet in de Europese nieuwsmedia doordringt. Via een paar Chinese en een Duitse website is wat nieuws hierover verspreid en het is gepubliceerd door The Washington Post. Een Canadese website heeft het nieuws samengevat.