Fracking en schaliegas – lessen uit Amerika

Zijn de schaliegasplannen in Nederland echt verleden tijd? En wat kunnen we leren van Amerikaanse ervaringen?

In samenwerking met Stichting Schaliegasvrij Nederland en Milieudefensie organiseren FracTracker Alliance en het Ecologic Institute op 15 september in Zwolle een workshop over de lessen die geleerd kunnen worden over fracken, schaliegas en schalieour-energy-solutions-final-icon-e1429453083357olie zoals het wordt toegepast in de Verenigde Staten, en over de gevolgen hiervan voor energie en het klimaat. Deze workshop is onderdeel van het programma Our Energy Solutions.

Sprekers zijn Samantha Rubright en Ted Auch van FrackTracker Alliance. FrackTracker voorziet sinds 2010 burgergroepen in de VS van informatie over alles wat samenhangt met de extractie van schaliegas/olie, onafhankelijk van de olie- en gasindustrie. Max Gruenig zal namens het Ecologic Institute spreken. Dit instituut (opgericht in 1995) is een denktank voor duurzame ontwikkeling, en werkt zowel in de Verenigde Staten als Europa.

Stichting Schaliegasvrij Nederland zal de situatie in Nederland toelichten, met nadruk op de toekomst voor schaliegas in Nederland na het recente besluit van Minister Kamp om bestaande vergunningen in te trekken.

Datum: September 15 2015
Location: Aula Dominicaner klooster te Zwolle
Assendorperstraat 29
8012 DE ZWOLLE
Tijd: 19:00 to 21:30
Voertaal: Nederlands, Engels (nederlandse samenvatting lezingen beschikbaar)
Agenda
19:00 Zaal open
19:30 Welkomstwoord door Ko van Huissteden met toelichting op situatie in Nederland
19:45 Fracking Impacts in the US (Sam Rubright and Ted Auch, FracTracker Alliance)
20:15 Energy and Climate impacts of fracking (Max Gruenig, Ecologic Institute)
20:30 Tightgas and other persistent threats (Peter Kodde, Milieudefensie)
20:45 Discussie
21:30 Afsluiting