Cuaddrilla wint beroep tegen intrekking vergunning voor proefboringen schaliegas

Cuadrilla, het bedrijf dat twee vergunningen had (Boxtel en Noord Oost Polder) om naar schaliegas te mogen proefboren heeft gewonnen in een rechtszaak tegen het niet verlengen van die vergunningen door Minister Henk Kamp.

De Rechtbank Rotterdam heeft het beroep van Cuadrilla tegen het niet verlengen van de opsporingsvergunning in Brabant gegrond verklaard. Kamp had niet mogen weigeren op grond van het feit dat de opsporing nog niet was begonnen vanwege overmacht. De weigering is vernietigd: er moet een nieuw besluit komen. Uit de uitspraak blijkt dat er verder weinig redenen zijn om de vergunning opnieuw te weigeren. Zie https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2016:9218

Milieudefensie en Tegengas Noordoostpolder zijn niet ontvankelijk verklaard omdat de huidige Mijnbouwwet geen milieubelangen zou beschermen. Kortom, het milieu legt het weer af tegen de fossiele brandstof industrie.

Overigens is het nog maar de vraag of Cuadrilla op korte termijn veel met een verlengde opsporingsvergunning kan doen. Cuadrilla heeft heeft daarnaast nog andere vergunningen nodig om werkelijk te mogen boren, en bovendien blijft het moratorium op schaliegas gelden tot einde van het energieakkoord.

In ieder geval toont deze uitspraak van de rechter aan, dat de strijd tegen schaliegas helaas nog lang niet voorbij is. Aan de andere kant toont het ook aan, dat handelsverdragen zoals TTIP en CETA met rechtspraak buiten de Nederlandse rechter om, volstrekt niet nodig is in een rechtsstaat.