VPRO Tegenlicht: Amerikaanse propaganda film voor schaliegas

Op 12 februari (12:05, NPO2) zendt het VPRO programma Tegenlicht de documentaire ‘Schaliecowboys’ uit. In tegenstelling tot de anti-schaliegas film ‘Gasland’ van Josh Fox, die de VPRO enkele jaren geleden uitzond, predikt “Schaliecowboys’ volop het schaliegas-evangelie.

Volgens de schaliecowboys heeft schaliegas voor een energierevolutie gezorgd, en hebben de Amerikanen daardoor de OPEC op de knieën gedwongen. Of dat waar is, is maar zeer de vraag – de film zelf laat tussen de regels door iets anders blijken: de schaliegasindustrie is met vele miljarden overeind gehouden.

Tegenlicht zendt de film niet uit zonder commentaar, op de website staan een paar goede longreads, en  iedereen kan meediscussiëren op de ‘meet-ups’ die door het hele land georganiseerd worden, op 13 februari in Utrecht, en op 15 februari in Amsterdam en Den Haag.

Jammer genoeg lijken er geen meet-ups te zijn in de delen van Nederland waar schaliegas gewonnen gaat worden.